Gemaakt op 09-03-2022
Bijgewerkt op 16-03-2022

Belastingkalender en deadlines voor zakelijke belastingen

Als ondernemer heb je al snel een volle agenda. Je bent met je klanten, de offertes en aan het plannen voor de toekomst. Maar naast al het daadwerkelijke ondernemen zelf zijn er ook nog ‘verplichte’ momenten. De belasting betalen is daar er zeker één van – geen ondernemer zal het ooit leuk vinden, maar het moet toch gebeuren.  
 

Wat zijn de belangrijkste data op de belastingkalender? 

Er zijn een aantal verschillende belangrijke data waar je rekening mee moet houden als ondernemer. We raden je dan ook aan om deze data op de kalender te zetten om er zo zeker van te zijn dat je niets gaat missen. De belangrijkste data zijn: 

 • 28 februari 2022 – Voor januari 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. 
 • 1 maart 2022 – Dit is de start voor aangifteperiode inkomstenbelasting 2021. Een belangrijke deadline belasting doorgeven voor veel ondernemers.  
 • 31 maart 2022 – Dit is de laatste dag dat je betalingsuitstel van belastingen kan aanvragen. Ook voor februari 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. 
 • 30 april 2022 – Voor maart 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. Als je kwartaal aangifte doet is het de uiterste aangifte- en betaaldatum voor het 1e kwartaal 2022. Ook is 30 april de laatste dag dat je uitstel kunt aanvragen voor de aangifte voor de inkomstenbelasting van 2021 
 • 31 mei 2022 – Voor april 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. Het is ook de uiterste dat je vennootschapsbelasting voor 2021 kunt doen. Niet voor een maatschap, VOF of eenmanszaak.  
 • 30 juni 2022 – Voor mei 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW 
 • 1 juli 2022 – Dit is de datum dat je verplicht de Tozo lening voor bedrijfskapitaal weer af moet gaan lossen. Heb je gebruik gemaakt van de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers? Dan is dit een belangrijke datum. 
 • 31 juli 2022 – Voor juni 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. Als je kwartaal aangifte doet is het de uiterste aangifte- en betaaldatum voor het 2e kwartaal 2022. Daarnaast is 31 juli ook nog eens de laatste dag voor het deponeren van de jaarrekening.  
 • 31 augustus 2022 – Voor juli 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW 
 • 30 september 2022 – Voor augustus 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. Daarnaast is dit ook de laatste dag dat je de BTW die je hebt betaald op zakelijke uitgaven binnen andere EU-landen kunnen terugvragen.  
 • 1 oktober 2022 – Dit is de dag dat je de uitgestelde belastingschulden in de corona-periode terug moet gaan betalen. Dit is gedurende een terugbetalingsperiode van 60 maanden. 
 • 31 oktober 2022 – Voor september 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. Als je kwartaal aangifte doet is het de uiterste aangifte- en betaaldatum voor het 3e kwartaal 2022. 
 • 8 november 2022 – Voor een BV waarin alle aandeelhouders ook commissaris of bestuurder zijn is dit de uiterste deponeringsdatum van de jaarrekening. 
 • 30 november 2022 – Voor oktober 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW 
 • 1 december 2022 – Kun je nog gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan moet je deze aanvraag rond 1 december bij de Belastingdienst hebben. 
 • 31 december 2022 – Voor november 2022 (als je maandaangifte doet) is dit de uiterste aangifte- en betaaldatum van de BTW. Daarnaast is het ook met maximaal uitstel door aandeelhouders de uiterste deponeringsdatum van de jaarrekening voor 2021. 

Uitstel van betalen van belastingen 

Ook dit jaar is het betalen van belastingen iets uitgesteld, de deadline belastingen indienen is uitgesteld tot 31 maart 2022. Bij de onderstaande belastingen waar de uiterste betaaldatum voor 1 april 2022 ligt is er dus betalingsuitstel. Let wel: dit is een opsomming en geen definitieve lijst. 

 • Milieubelastingen 
 • Assurantiebelasting 
 • Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet 
 • Inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 
 • Vennootschapsbelasting 
 • Omzetbelasting 
 • Loonheffingen 

 

Wat doe je als je ineens een grote uitgave hebt? 

Je hebt nu voor jouw onderneming alle belangrijke data op een rijtje. Maar wat gebeurt er als je ineens voor een onverwachte uitgave komt te staan of wanneer je belasting moet betalen en betaalde klanten gewoon te lang op zich laten wachten qua betaling? In die gevallen heb je dan altijd nog verschillende opties beschikbaar om aan extra bedrijfsfinanciering te komen. Een daarvan is een ongedekte zakelijke lening. Bij een dergelijke lening hoeft geen zekerheid gesteld te worden ten behoeve van de lening. Wel erg gemakkelijk en een manier om snel aan jouw geld te komen. Het je snel financiering nodig zonder gedoe? Dan kan CapitalBox je verder helpen met een zakelijke lening binnen 1 dag. 

 

Tot wanneer kan ik in 2022 betalingsuitstel aanvragen?

Voor 2022 is het uitstel van betalingen van belastingen is verlengd tot en met 31 maart 2022. 

Vanaf wanneer moet ik de aflossingsregeling gaan terugbetalen?

Heb je een opgebouwde belastingschuld? Dan los je deze in maximaal 60-maandelijkse termijnen af vanaf oktober 2022. Dus in oktober 2027 moet de belastingschuld volledig afgelost zijn. 

Vanaf wanneer moet ik een Tozo-regeling eventueel terugbetalen?

Heb je te veel geld gekregen aan een Tozo-regeling? Dan moet je die terugbetalen. Daarnaast moet je de bedrijfskapitaal lening altijd terugbetalen. Dit moet vanaf 1 juli 2022.