Zakelijke leningen voor ondernemers

Zakelijke leningen van €1.000 tot €350.000

Wat is een zakelijke lening?

Dit is een overeenkomst die een ondernemer met zijn bedrijf, aangaat met een financier. Hierbij verstrekt de financiële partij een lening tegen bepaalde voorwaarden. In het contract wordt onder meer opgenomen tegen welke rente de onderneming het bedrag leent, wanneer het moet worden terugbetaald en wat de voorwaarden zijn, zoals eventuele zekerheden die de financier vraagt. Een zakelijke financiering wordt alleen gegeven aan bedrijf en niet aan een particulier.

 

Hoe vraag je een zakelijke lening aan

Het aanvragen van een lening gaat tegenwoordig steeds vaker online. Hierdoor hoef je als ondernemer geen afspraak meer te maken op kantoor, en komt er ook geen papierwerk meer aan te pas. Als je een online aanvraag indient is belangrijk dat je de juiste documentatie bij de hand hebt. Het hangt af van de financier welke documenten je dient aan te leveren, dit kan zijn de Btw-aangiften, banktransacties van de zakelijke rekening, een kolommenbalans of jaarrekening en een debiteurenbestand en/of prognoses. Heen goede financier communiceert transparant over wat er nodig is voor een financieringsaanvraag, op de website is dit dan ook vaak goed terug te vinden. 

Ontvang een aanbod binnen een werkdag!

Start En Aanvraag
Of neem contact met ons op: 0207975825

Veelgestelde vragen

Waar kan ik een zakelijke lening voor inzetten?

Zakelijke financiering kan worden ingezet voor diverse bedrijfsdoeleinden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Renovatie van bedrijfspand of winkel 
  • Personeelskosten zoals betalen van het vakantiegeld 
  • Digitaliseren van de bedrijfsvoering 
  • Verduurzaming (zonnepanelen, isolatiematerialen)
  • Voorraadfinanciering
  • Voorfinanciering van projecten of opdrachten
  • Marketingcampagnes (online) 
Het verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet

Het is als ondernemer ook mogelijk om een zakelijk krediet af te sluiten. Dit kan fungeren als een faciliteit waaruit je een of meerdere opnames kunt doen. Iedere opname wordt vervolgend gezien als een aparte lening. Bij een zakelijke lening neem je het bedrag in één keer op en heb je één openstaande lening die je moet aflossen. 

Hoe kom ik in aanmerking voor een zakelijke lening?

Of je in aanmerking kan komen voor zakelijke financiering hangt van verschillende factoren af. Het is belangrijk om te beginnen met de vraag wat voor type financiering je nodig hebt. Ga je net starten met je bedrijf of ben je opzoek naar groeifinanciering. Ben je op zoek naar een specifieke leningsvorm, zoals achtergestelde of onderhandse lening? Na het antwoorden van deze vragen is het goed om te kijken naar je financiële situatie. Als starter kom je bijvoorbeeld niet altijd in in aanmerking voor groeifinanciering en als gevestigde ondernemer kom je ook vaak niet in aanmerking voor een starterslening. Als laatste stap ga je kijken welke financier bij deze behoefte en situatie past. Dit kan lastig zijn want er zijn ontzettend veel aanbieders in de markt. Zie je door de bomen het bos niet meer, dan kan het verstandig zijn om een financieel adviseur of je accountant om hulp te vragen. Zij hebben vaak meer inzicht in de markt en kunnen je helpen bij het vinden van een financier die bij je past. 

Wat zijn de kosten voor een zakelijke lening?

De kosten die je maakt voor een zakelijke lening verschillen per financier. Leen je bij één van de grootbanken (ABN, ING, Rabobank of SNS), dan vallen de rentes over het algemeen iets lager uit. De procedures en vereisten kunnen echter strikter zijn bij een bank en veel tijd in beslag nemen. Ga je voor een financiering bij een alternatieve financier, dan kunnen de rentes iets hoger liggen maar betaal je bijvoorbeeld geen servicekosten. Bij een alternatieve financier gaat het aanvragen van een financiering vaak een stuk sneller en kun je profiteren van een kortere doorlooptijd en snellere service. Als je precies wilt weten wat je bij een financier dient te betalen kun je bij veel partijen vrijblijvend een offerte aanvragen. Ook weet jouw accountant of financieel adviseur vaak wel wat ongeveer de prijzen zijn in de markt.

Is een zakelijke lening aftrekbaar?

Gewoonweg bestaat een zakelijke lening uit twee verschillende soorten kosten die je maakt: rente en aflossing. De aflossing betreft in feite geen extra kostenpost, omdat het een terugbetaling is van geld dat je hebt geleend. Rente vormt echter een aanvullende kostenpost, en geldt daarom als ‘extra zakelijke kosten’. Je mag de rente daarom aftrekken van je winst, waardoor je minder winstbelasting betaalt. Hiermee profiteer je automatisch van fiscaal voordeel. Je hoeft de rentekosten daarom ook niet als aftrekpost op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Enkel de rente die je over een zakelijke lening betaalt is dus fiscaal aftrekbaar.

Kan ik zakelijke lening zonder zekerheden?

Zakelijk geld lenen zonder zekerheden, zoals een onderpand is – buiten de bank om – goed mogelijk. Bij de bank leen je vrijwel altijd op onderpand of op andere zekerheden. Bij alternatieve (non-bancaire) financiers wordt vaak op een andere manier naar de cijfers van een onderneming gekeken. Moderne alternatieve financiers beschikken over financiële technologie en kunnen daarmee zeer nauwkeurige risico-analyses uitvoeren. Ze kijken vaak ook meer naar huidige bedrijfsresultaten in plaats van prognoses. Vaak is de looptijd van de lening bij alternatieve financiers vaak korter, bijvoorbeeld van 1 tot 36 maanden. Hierdoor wordt het risico verder beperkt en daardoor kunnen ze met zekerheid financieren zonder onderpanden of andere zekerheden te vragen.  Kijk goed naar de verschillende opties die er zijn en als het niet duidelijk is, vraag dan om advies bij een financieel adviseur.  

Meer informatie?

Neem contact op met ons via 02 07 97 58 25 of start hieronder een applicatie.