Gemaakt op 17-11-2020
Bijgewerkt op 24-02-2022

Hoe je een zakelijke lening effectief kunt inzetten

 

Een zakelijke lening kan je de mogelijkheid bieden om verder te groeien met jouw bedrijf. Een investering in je bedrijf brengt wel een financieel plaatje met zich mee. Als je er van tevoren voor zorgt dat de investering zo effectief mogelijk ingezet gaat worden, dan zal dit van grote waarde zijn op het rendement van je bedrijf. Hoe doe je dit?    

Zorg ervoor dat je een plan hebt

Een zakelijke lening geeft mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en uit te breiden. Kijk goed waarom de investering benodigd is en maak hiervoor een plan. Dit vergroot je kansen op succes.  

Hier zijn enkele effectieve manieren waar bedrijven externe financiering voor inzetten: 

 • Voorraad

In de rustigste maanden van het jaar is het inslaan van voorraden misschien niet je eerste prioriteit. Echter, kan dit goed een goed moment zijn om na te denken over je voorraadplanning als voorbereiding op het hoogseizoen. Juist deze periode biedt kansen. Bestel je voorraden in het buitenland? Misschien kun je vaste afspraken met leveranciers maken voor de aankomende bestellingen. Zijn de producten niet per se trendgevoelig zijn? Bestel ze een paar maanden eerder dan de concurrenten, wellicht tegen een mooie staffelkorting.  

 • Planning van je personeel

Tijdens de drukte rondom de feestdagen heb je wellicht extra personeel moeten aannemen. De relatief rustige maanden geven je dan letterlijk en figuurlijk even adempauze en zijn perfect om een strategisch plan te maken voor het managen van je personeelsbestand in de drukkere maanden. In mei wordt alweer het vakantiegeld uitbetaald en dit is voor veel ondernemers een aanzienlijke kostenpost. Nadenken over hoe je dergelijke uitgaven wilt managen kan zeker geen kwaad! 

 • Inventaris  

Heb je wensen voor een verbouwing, renovatie of een uitbreiding? Wil je graag een nieuwe inventaris aanleggen, het behang vervangen of de bedrading netjes wegwerken? Kijk dan bijvoorbeeld naar de vakantieperiodes van je personeel. Dit kunnen goede momenten zijn om veranderingen aan te brengen. Maak er gebruik van!

 • Overbruggingsfinanciering  

Er zullen altijd kosten zijn die ervoor zorgen dat het bedrijf draaiende blijft, en het piekseizoen duurt voor de meeste ondernemers geen twaalf maanden. Misschien valt er een kwartaal wel tegen, en heb je een paar maanden te overbruggen om je cashflow op gang te houden. Je kunt er dan voor kiezen om je werkkapitaal voor een paar maanden te verruimen door extra werkkapitaal aan te vragen.  

 • Marketing en reclame

We gaan steeds meer online werken. Een website en een online marketingcampagne kunnen erg handig zijn om op grotere schaal klanten aan te trekken.  

Kijk bij het zoeken van de juiste financiering goed naar de voorwaarden.  Vooral als je op zoek bent naar een overbruggingskrediet, kan het zijn dat je de financiering niet voor de hele looptijd nodig hebt. Vroegtijdig de lening terugbetalen, kan je geld besparen. Bij CapitalBox kun je jouw lening vervroegd terugbetalen, zonder dat je daarvoor extra kosten hoeft te betalen.  
 

Het beste uit de lening halen 

Mede door de financiën van je bedrijf in de gaten te houden, en zorg te dragen voor het verstandig en effectief gebruik van de lening, voorkom je veelvoorkomende fouten bij zakelijke uitgaven: 

 1. Houd je zakelijke lening gescheiden van je doorlopende betaalrekening. Maak geld over als dat nodig is. Dit voegt een extra overweging toe bij het doen van aankopen en wordt het moeilijker om impulsief uit te geven. Een ongewenst scenario is dat de uitgaven stijgen, waarbij je de lening voornamelijk uitgeeft aan dagelijkse uitgaven, hierdoor neemt je liquiditeit om grote investeringen te doen af. 
 2. Denk na over elke geplande uitgave en vergelijk deze met je bedrijfsdoelen. Houd vast aan een budget, zodat je weet waar het geld naartoe gaat. Extra financiering is een mooie kans om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen mits je het correct gebruikt. 
 3. Onderhoud een goede relatie met de financier. In gesprek blijven met jouw financier en zorg dragen dat je, je maandelijkse rente- en aflossing netjes voldoet, zorgt voor een goede relatie.  
 4. Wil je in een later stadium de financiering verruimen of tijdelijk de terugbetaalregeling pauzeren, dan biedt een goede relatie een betere basis voor dit soort gesprekken. 
   

Het aanvragen van een lening  

Als je weet hoe je een lening effectief kunt gebruiken en op welke gebieden van het bedrijf je wilt concentreren, is het tijd om financiering aan te vragen. CapitalBox helpt je graag. Vraag binnen 10 minuten een zakelijke lening aan, en ontvang een terugkoppeling binnen een werkdag. Word je aanvraag goedgekeurd, dan staat de financiering nadat je deze hebt geaccepteerd, binnen enkele dagen op jouw rekening. Bij CapitalBox kun je gebruik maken van: 

 • Zakelijke financiering €1.000 - €350.000 met een looptijd van 1 tot 36 maanden    
 • Volledig online-aanvraagproces, geen stapels papierwerk nodig  
 • 1 maand vrijblijvende opnametermijn  
 • Vervroeg aflossen is mogelijk, zonder extra kosten. Je betaalt alleen de rente voor de tijd dat je de financiering hebt gebruikt 
 • CapitalBox heeft flexibele terugbetalingsopties, vraag een van onze medewerkers voor meer informatie