Bedrijfsfinanciering – Eén naam maar meerdere opties

Om ervoor te zorgen dat jij je zakelijke uitgaven kunt financieren kunnen zakelijke leningen buitengewoon interessant zijn. Misschien heb je (tijdelijk) niet de middelen die je nodig hebt voor jouw werkkapitaal, of wil je een investering financieren. In dat geval zijn een banklening, crowdfunding, leaseconstructie of krediet allemaal opties. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt bij het vergelijken van bedrijfsfinancieringen, wat moet je allemaal weten?

 

Wat zijn bedrijfsfinancieringen en waartoe dient het?

We hebben het als ondernemer over de financiering die je nodig hebt om zakelijke kosten te kunnen betalen. Je maakt gebruik van bedrijfsfinancieringen wanneer je bijvoorbeeld niet zelf de middelen hebt om werkkapitaal te financieren, een bedrijf te starten of een investering te doen. Werkkapitaal is het geld dat je als ondernemer nodig hebt om op korte termijn aan jouw betalingsverplichtingen te voldoen. 

 

Welke vormen van bedrijfsfinanciering bestaan er?

Wanneer je voor het eerst de verschillende bedrijfsfinancieringen gaat bekijken is het aanbod redelijk overweldigend. Er zijn namelijk verschillende soorten bedrijfsfinanciering die je kunt aanvragen als ondernemer. Stel je voor dat je een tijdelijk liquiditeitstekort hebt vanwege een grote bestelling of een grote opdracht. In dergelijke gevallen is kortlopend zakelijk financieren erg interessant. Bijvoorbeeld een rekening courant krediet. Je weet immers dat je binnenkort weer beschikt over de middelen om deze lening terug te betalen.

Gaat het echter om een grotere investering voor een langere termijn? Denk bijvoorbeeld aan vastgoed of een bedrijfsauto? Dan is een zakelijke lening vaak voor veel ondernemers de juiste optie. Gelukkig is het gemakkelijk om snel de financieringsmogelijkheden te vergelijken en zo een passende financiering aan te vragen. 

Er zijn vier vormen van bedrijfsfinanciering die we wat verder gaan bekijken:

 

Zakelijke krediet

Je kunt jouw werkkapitaal financieren met een vorm van zakelijk krediet. Voor werkkapitaalfinanciering is de looptijd vaak korter dan een jaar. Je kunt hier een beroep doen op jouw rekening courant krediet. Met deze vorm van ondernemerskrediet mag je tot een bepaald bedrag rood staan. Perfect geschikt voor uitgaven waar je pas later inkomsten uit gaat halen. Je kunt op ieder moment jouw rekening courant krediet weer opzeggen. 

Een andere vorm van werkkapitaalfinanciering is factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Hier geeft jouw kredietverstrekker een kortlopende financiering voor uitstaande vorderingen die je hebt bij één of meerdere debiteuren. Hoeveel je hier kunt krijgen is natuurlijk dan ook afhankelijk van de vorderingen die je hebt. 

 

Zakelijke leningen

Een zakelijke lening, ook vaak wel een bedrijfslening of een ondernemerslening genoemd, is een lening voor bedrijf die je kunt afsluiten om bijvoorbeeld een investering te doen of een bedrijf te starten. Je kunt deze bedrijfsfinancieringen gebruiken voor het aanschaffen van machines, computers, bedrijfsauto’s of een bedrijfspand. Je lost deze zakelijke lening, en de bijkomende rente, af over een aantal jaren. Dit is deels afhankelijk van de economische levensduur van de investering.

 

Zakelijke lease

Je kunt ook eventueel een beroep doen op zakelijke lease voor het financieren van machines of transportmiddelen. Om te investeren gebruik je dan niet jouw eigen middelen, maar maak je een afspraak met een kredietverstrekker dat deze jouw aankoop financiert. Je kunt hier kiezen uit operational lease en financial lease.

  • Operational lease – Bij deze vorm van leasen blijft de leasemaatschappij de eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je gaat leasen. Je betaalt een bepaald maandelijks bedrag en krijgt het bedrijfsmiddel dus feitelijk in ‘bruikleen’. 
  • Financial lease – Bij deze vorm van leasen ben je wel (juridisch) eigenaar van het te kopen bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij financiert het voor jou en jij betaalt hierover weer aflossing en rente. Je blijft eigenaar van het bedrijfsmiddel na afloop van jouw financial lease. 

 

Crowdfunding

Misschien is het voor jou als ondernemer niet gelijk mogelijk om bedrijfsfinanciering te krijgen. In dat geval kun je kiezen voor investeerders in risicodragend kapitaal (venture capital) of voor crowdfunding. In deze gevallen spreek je geen bank of een andere kapitaalverstrekker aan, maar doe je een beroep op particuliere investeerders en particulieren. Er is echter wel een verschil tussen venture capital en crowdfunding. Daar waar venture capital door slechts één partij wordt gefinancierd is het bij crowdfunding door meerdere partijen gefinancierd. Uiteindelijk kun je natuurlijk helemaal zelf een crowdfunding actie opzetten, of je kunt je laten adviseren over hoe je dat het beste kunt doen.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor bedrijfsfinanciering?

Wil je bedrijfsfinanciering gaan aanvragen? Dan is het natuurlijk dat je als onderneming zowel de rente als de aflossing kan terugbetalen. Daarom is het een goed idee om je goed te laten informeren en altijd zeker te zijn dat je niet meer (of minder) leent dan je nodig hebt. Op die manier kun vervelende situaties na de tijd 

 

Aflossing en rente bedrijfsfinanciering 

Wat je moet betalen voor het aflossen van jouw bedrijfsfinanciering is afhankelijk van de levensduur van de lening. En de waarde van de zekerheden, het soort financiering waar je een beroep op wilt doen. Gelukkig maakt CapitalBox het gemakkelijk om snel een duidelijk overzicht te hebben van de opties met betrekking tot bedrijfsfinanciering. Dan kun je gelijk verder met wat voor jou belangrijk is.