Gemaakt op 06-03-2023
Bijgewerkt op 07-03-2023

Ferhat Ozturk staat altijd voor adviseurs en ondernemers klaar

 

In deze Q&A gaan we in gesprek met Ferhat Ozturk, Manager Partnerships van CapitalBox Nederland. Ferhat werkt sinds 4,5 jaar voor CapitalBox (begonnen bij toenmalige Spotcap). Hij is een partnership manager pur sang en werkt graag samen met adviseurs om ondernemers te helpen. Binnen CapitalBox staat hij bekend als een enthousiaste collega die er alles aan doet om het voor onze klanten zo goed mogelijk in te richten. Reden genoeg dus om met Ferhat in gesprek te gaan!  

Wat maakt jouw werk interessant en leuk?   

Dat is uiteraard het contact met ondernemers en partners. Het opbouwen en onderhouden van de zakelijke relaties, dat blijf ik leuk vinden! Ik krijg binnen dit werk de kans om met een diverse groep mensen en bedrijven te werken, waardoor elke dag anders en uitdagend is. 

Door het opzetten en uitvoeren van strategieën voor (nieuwe) partnerships, kan ik ondernemers helpen aan passende financiering. Binnen mijn rol is er veel ruimte voor creativiteit en ondernemerschap, omdat we steeds weer op zoek gaan naar nieuwe manieren om ondernemers te bereiken. Dit biedt mij tevens de kans om mezelf te ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk niveau.  

Als we terugkijkt op het jaar 2022, hoe was dit voor jou?  

Gevoelsmatig ligt het voor mij alweer ver achter ons, maar 2022 is deels nog gekenmerkt door de pandemie, wat door de restricties impact heeft gehad op mijzelf maar vooral op veel ondernemers. 

De economische onzekerheid maakt het voor veel ondernemers een uitdagend jaar. CapitalBox kon vanuit risico oogpunt in 2021 en begin 2022 beperkt financiering verstrekken aan bijvoorbeeld de horeca en tegelijkertijd zagen we juist binnen andere sectoren een toename aan aanvragen. Denk aan ondernemers die zich online hebben door ontwikkelt.  

Veel bedrijven hebben geïnvesteerd in digitale technologieën om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. De flexibiliteit die ik zag, en nog steeds zie, bij ondernemers is iets waar ik veel respect voor heb.   

Wij zien een toename van aanvragen vanuit financieel adviseurs, hoe zit dit?  

De toename van financieringsaanvragen vanuit adviseurs komt waarschijnlijk door alle veranderende economische omstandigheden. We hebben te maken met inflatie, goederen laten langer op zich wachten of zijn niet beschikbaar en daardoor komen voorraadposities onder druk te staan. Veel ondernemers schakelen hierdoor de hulp in van financieel adviseurs om hun financiën op orde te krijgen en hen te begeleiden bij financiële beslissingen. 

Maar in het algemeen denk ik dat de toename in aanvragen vooral komt doordat de mogelijkheden in de financiële markt steeds beperkter worden en de ondernemer steeds meer op zoek gaat naar andere, “alternatieve” mogelijkheden. Voor CapitalBox is dit een positieve ontwikkeling, daar waar wij graag een passende oplossing zijn en binnen 1 werkdag uitsluitsel geven, geeft dit een adviseur en ondernemer snel duidelijkheid. Dit zorgt ervoor dat men zich volledig kan focussen op hun business.  

Wat zijn je verwachtingen voor 2023? 

Het blijft natuurlijk lastig om verwachtingen te hebben voor de toekomst, vooral in tijden van onzekerheid en verandering. Maar op basis van wat ik om me heen zie en lees verwacht ik:  

  • Verder herstel van de economie: Na een aantal moeilijkere jaren, wordt verwacht dat de economie zich verder zal herstellen in 2023. Dit zou meer zakelijke kansen en groei kunnen betekenen voor ondernemers. Wij zien nu al een toename in financieringsaanvragen. 

  • Toenemende vraag naar digitale financiële diensten: Steeds meer ondernemers zullen waarschijnlijk op zoek gaan naar digitale financiële diensten, zoals online financiering en digitale boekhouding, om hun bedrijf te ondersteunen. 

  • Meer aandacht voor duurzaamheid: Veel bedrijven zullen waarschijnlijk meer aandacht besteden aan duurzaamheid en de impact die ze hebben op de samenleving en het milieu. Dit kan leiden tot nieuwe financiële vraagstukken. Binnen CapitalBox helpen we graag mee aan dit soort investeringen.  

  • Meer samenwerking tussen bedrijven: Er zal waarschijnlijk een toename zijn van samenwerking tussen bedrijven, waarbij ze samenwerken aan gezamenlijke projecten en elkaar helpen met financiering en groei. 

Als ik puur kijk naar onszelf, verwacht ik dat het een mooi jaar wordt met op korte termijn een mooie propositie uitbreiding. Daar later meer over. 

Hoe zie je de toekomst van sector (MKB-financiering) voor je? 

Ik denk dat de MKB-financieringssector zich zal blijven ontwikkelen en veranderen in de komende jaren, en dat bedrijven en ondernemers steeds meer mogelijkheden zullen hebben om financiering aan te trekken.  

Blijft ons product geschikt voor ondernemers?  

Dit is een belangrijke vraag die we ons regelmatig stellen. We begrijpen dat ondernemers altijd op zoek zijn naar financieringsoplossingen die passen bij hun specifieke behoeften en doelen.  

Wat ons uniek blijft maken is dat we blanco financieren en dat je (volledig) boetevrij vervroegd kunt aflossen. Dit betekent dat je bij ons financiering kunt krijgen zonder dat je daarvoor specifieke zekerheden hoeft te bieden, zoals bijvoorbeeld onderpand of borgstelling. Ons product is bij uitstek geschikt om in te zetten in combinatie met andere financieringsvormen, ook wel stapelbaar genoemd, omdat ondernemers zich geen zorgen hoeven te maken over de vrijgave van zekerheden. Dit is een belangrijk aspect van onze dienstverlening en het maakt ons uniek in de markt. 

Wat zou je meegeven aan ondernemers of partners die opzoek zijn naar financiering?  

Ondernemers wil ik meegeven dat het goed is om vooronderzoek te doen. Er zijn ontzettend veel financieringsmogelijkheden en nog meer verschillende aanbieders en het is belangrijk dat je weet welke oplossing goed past bij jouw financieringsbehoefte. Als je daar niet uitkomt, of simpelweg de tijd niet hebt om je hierin te verdiepen, raad ik aan een beroep te doen op een financieel adviseur of om je eigen accountant of controller te vragen de financieringsaanvraag te regelen. Wil je meer weten over Capitalbox of heb je vragen? Neem dan contact op via support@capitalbox.nl of telefonisch via 0207975825.

Ben je partner en wil je graag meer weten over de samenwerkingsmogelijkheden? Kijk dan even op onze partnerpagina, of neem contact met mij op via ferhat.ozturk@capitalbox.nl. lk sta heel graag voor je klaar!