2019-10-01

De basisprincipes van MKB-Leningen

Beslissingen over een eventuele zakelijke lening zijn niet altijd eenvoudig maar het hoeft helemaal niet onnodig ingewikkeld te zijn. Het is altijd een goed idee om van te voren te bekijken wat uw opties zijn en hoe u ervoor in aanmerking kunt komen. Wij vertellen u graag welke soorten zakelijke leningen er zijn en hoe u die het beste met elkaar kunt vergelijken. 


Het belang van het MKB

Het MKB speelt een belangrijke rol in de economie. Een MKB, oftewel middelgroot of klein bedrijf, wordt als zodanig aangemerkt op basis van het aantal werknemers en vaak de omzet of het balanstotaal. De Europese Unie houdt 250 werknemers aan als bovenlimiet voor een middelgroot bedrijf, terwijl in de Verenigde Staten de bovengrens bij 500 werknemers ligt. De definitie voor een klein bedrijf gaat meestal uit van een onderneming met minder dan 50 werknemers. 

Houd dat in gedachten wanneer u bedenkt dat volgens de Europese Commissie: "In 2015, 99% van alle bedrijven in de EU ondernemingen waren met minder dan 250 werknemers, waarvan 94% onafhankelijk waren, dus niet bestuurd door een ander bedrijf of zelf eigenaar van een ander bedrijf."  

Er zijn vergelijkbare statistische gegevens voor andere landen. Geen wonder dus, dat het MKB de wereld draaiende houdt. En toch is een van de belangrijkste obstakels voor bedrijfsgroei het probleem om financiering te verkrijgen en het afsluiten van gewaarborgde zakelijke leningen. 

 

Waarom een zakelijke lening? 

Misschien bent u klaar voor een flinke uitbreiding van uw bedrijf of heeft u werkkapitaal nodig. Er zijn veel redenen waarom een bedrijf baat kan hebben bij een instroom van liquide middelen. Bijvoorbeeld om nieuw personeel aan te nemen, of als u uw materieel of inventaris moet uitbreiden en daarvoor kapitaal tekort komt. 

Nieuw vermogen aantrekken is niet kosteloos maar het kan wel een belangrijke beslissing zijn op weg naar de volgende stap. Allerlei verschillende soorten kleine of middelgrote bedrijven kunnen soms werkkapitaal of financiering voor materieel nodig hebben, van bedrijven in de bouw, onroerend goed, bezorgdiensten, detailhandel tot de schoonmaaksector. 

 

Wanneer komt u in aanmerking voor een zakelijke lening?

Een zakelijke lening kan dus een goede optie zijn voor uw bedrijf. Nu is het zaak om te bekijken welke factoren bepalend zijn voor de soorten leningen waar u voor in aanmerking komt. Is uw bedrijf nog in de ideefase? Staat u op het punt uw start-up uit te breiden, of bestaat uw bedrijf al jaren? 

Activa spelen een rol wanneer u wilt weten of u een gewaarborgde lening kunt krijgen (gedekt door activa) of een ongedekte lening. De laatste is niet gebaseerd op activa, maar op andere criteria zoals financiële gezondheid en omzet.  

Wat dat betreft bieden sommige mkb-leningen extra flexibiliteit; ze laten factoren als de levensduur van uw bedrijf, omzet en kredietscores zwaar meewegen. Zo kunt u makkelijker een zekerheidsstelling krijgen, of misschien komt u zelfs wel in aanmerking voor een ongedekte lening. 

 

Welke type MKB-leningen zijn er? 
 

Traditionele zakelijke bankleningen

Veel mkb's gaan rechtstreeks naar de bank als ze een lening nodig hebben. Maar vanwege het strengere leenbeleid is het tegenwoordig niet meer zo eenvoudig een lening te krijgen van een traditionele bank. Een bank is een betrouwbare financieringsbron, maar een leningaanvraag kan een langdurig proces zijn met grote stapels formulieren, verschillende gesprekken en meerdere persoonlijke bezoeken. 
Veel bedrijfsadviseurs zeggen dat het verstandig is een goede relatie met de bank te onderhouden voor financiële oplossingen in de toekomst en om het afsluiten van een zakelijke lening makkelijker te maken. Er zijn veel factoren die bepalen of u in aanmerking komt voor een lening, waaronder uw kredietverleden, de levensduur van uw bedrijf, uw verleden bij de bank zelf en andere indicatoren van uw financiële gezondheid. 

Financiering en subsidies voor kleine bedrijven 

Zoals gezegd, worden kleine en middelgrote bedrijven over de hele wereld beschouwd als een belangrijk deel van de economie. Daarom zijn veel instanties bereid om mkb's te helpen de benodigde financiering te verkrijgen.  

Veel van die financiële ondersteuning bestaat uit subsidies of andere financieringsprogramma's. Die financieringsmogelijkheden worden verstrekt door lokale of regionale overheidsinstellingen of andere instanties die zijn opgericht om mkb's te ondersteunen. Als u ervoor in aanmerking komt kan dit een goede manier zijn om uw bedrijf op weg te helpen, om onderzoek uit te voeren of een innovatie-project te starten.  

Maar dit soort subsidies gaan, net als bankleningen, gepaard met strenge criteria en stapels formulieren. Bovendien zijn deze financieringsmogelijkheden niet altijd beschikbaar voor ieder bedrijfstype. De programma's zijn vaak gericht op een specifieke sector of bedrijfstak, zoals bijvoorbeeld landbouw, techniek of milieu. 

Factoring

Misschien heeft u niet de juiste informatie of genoeg tijd om een lening af te sluiten bij een traditionele bank en wellicht komt u niet in aanmerking voor een overheidssubsidie voor kleine bedrijven. Gelukkig zijn er nog andere opties, van een traditionele lening of een voorschot, tot een kredietlijn.  

Zowel banken als gespecialiseerde zakelijke geldgevers bieden verschillende soorten zakelijke leningen met terugbetalingsperiodes van maanden tot jaren, afhankelijk van de dienstverlener en van uw financiële behoeftes. Veel zakelijke leningen vereisen een bepaalde zekerheidsstelling, maar er zijn verschillende manieren om dat te regelen. Een lening kan bijvoorbeeld worden gedekt door de activa van het bedrijf of worden gebaseerd op de verwachte kasstroom.  

Een andere manier van lenen is factuur financiering. Bij deze optie worden nog niet betaalde facturen (van uw klanten bijvoorbeeld) meegenomen in het gehele financiële plaatje. Het nadeel van factuur financiering is dat als de uitstaande factuur wordt betaald, de leningverstrekker vaak een percentage van dat bedrag vordert, bovenop de andere kosten voor zijn dienstverlening. 

Online zakelijke leningen 

Tegenwoordig is er ook een groot aantal online kredietverleners te vinden. Zij bieden een gestroomlijnde aanvraagprocedure en snellere transacties in plaats van stapels formulieren die met de hand moeten worden ingevuld.  

Het aanvragen van een lening gebeurt online en is heel eenvoudig. De voorwaarden om in aanmerking te komen zijn flexibeler dan bij andere vormen van financiering. Bij sommige kredietverleners kan een aanvraag nog op dezelfde dag worden goedgekeurd, en soms kan het aangevraagde bedrag ook nog op dezelfde dag worden uitgekeerd.

Doe, net als bij iedere andere belangrijke financiële beslissing, van tevoren goed onderzoek en lees de kleine lettertjes, zodat u weet wat de beste optie is voor uw bedrijf. Een gerenommeerde, online zakelijke kredietverlener kan u een hoop werk besparen en een lening bieden die precies op de behoeften van uw bedrijf is afgestemd.  

 

Wat zijn de kosten van een MKB-lening? 

Een lening is niet kosteloos, je betaalt er rente over. Er zijn twee verschillende rentetarieven, namelijk vast en variabel. Het belangrijkste onderscheid hiertussen is dat een vast rentetarief altijd gelijk blijft en een variabel rentetarief op basis van verschillende factoren kan veranderen bijvoorbeeld door de omstandigheden op de geld- en kapitaalmarkten. 

Als u een zakelijke lening met een hoog rentetarief heeft afgesloten, dan is het belangrijk dat u daar rekening mee houdt in uw planning en dat u het geld binnen de afgesproken termijn terugbetaalt. Anders krijgt u misschien te maken met extra kosten en dan betaalt u uiteindelijk meer dan u had gehoopt. Een goede planning zorgt ervoor dat u niet meer betaalt dan u wilt. 

Bij sommige leningen worden ook andere extra kosten in rekening gebracht, zoals overboekings- en opnamekosten of administratiekosten. Dit is iets om goed te bekijken als u een lening kiest. Maar vergeet vooral niet dat er extra kosten in rekening zullen worden gebracht als u te laat betaalt, wat later voor problemen kan zorgen.  

 

Voor bedrijven die in hun groei willen investeren of te maken krijgen met onvoorziene kosten

CapitalBox biedt bedrijven het werkkapitaal dat ze nodig hebben om in hun groei te investeren. Een bedrijf kan een bedrag lenen tussen de € 1.000 en €350.000, waarbij de aflossingsperiode kan variëren van 1 maand tot drie jaar. Het gehele aanvraagproces is online en heel eenvoudig. Wordt uw aanvraag goedgekeurd en gaat u akkoord met ons voorstel? Dan staat de lening nog dezelfde dag op uw rekening.