De Basisprincipes Van MKB-Leningen

Beslissingen over een eventuele zakelijke lening zijn niet altijd eenvoudig. Het goede nieuws is dat het helemaal niet onnodig ingewikkeld hoeft te zijn. Het is altijd een goed idee om van te voren te bekijken wat uw opties zijn en hoe u ervoor in aanmerking kunt komen. Wij vertellen u graag welke soorten zakelijke leningen er zijn en hoe u die het beste met elkaar kunt vergelijken. 

 

Waarom zijn mkb's belangrijk? 

Uw onderneming speelt een belangrijke rol. Een mkb, oftewel middelgroot of klein bedrijf, wordt als zodanig aangemerkt op basis van het aantal werknemers en vaak de omzet of het balanstotaal. De Europese Unie houdt 250 werknemers aan als bovenlimiet voor een middelgroot bedrijf, terwijl in de Verenigde Staten de bovengrens bij 500 werknemers ligt. De definitie voor een klein bedrijf gaat meestal uit van een onderneming met minder dan 50 werknemers. 

Houd dat in gedachten wanneer u bedenkt dat volgens de Europese Commissie: "In 2015, 99% van alle bedrijven in de EU ondernemingen waren met minder dan 250 werknemers, waarvan 94% onafhankelijk waren, dus niet bestuurd door een ander bedrijf of zelf eigenaar van een ander bedrijf."  

Er zijn vergelijkbare statistische gegevens voor andere landen. Geen wonder dus, dat uw bedrijf de wereld draaiende houdt. En toch is een van de belangrijkste obstakels voor bedrijfsgroei het probleem om financiering te verkrijgen en het afsluiten van gewaarborgde zakelijke leningen. 

 

Waarom een zakelijke lening? 

Misschien bent u klaar voor een flinke uitbreiding van uw bedrijf of heeft u werkkapitaal nodig. Er zijn veel redenen waarom uw bedrijf baat kan hebben bij een instroom van liquide middelen. Bijvoorbeeld als u nieuw personeel moet aannemen maar het geld er niet voor heeft, of als u uw materieel of inventaris moet uitbreiden en daarvoor kapitaal tekort komt. 

Nieuw vermogen aantrekken is niet gratis, maar het is een belangrijke beslissing op weg naar de volgende stap. Allerlei verschillende soorten kleine of middelgrote bedrijven kunnen soms werkkapitaal of financiering voor materieel nodig hebben, van bedrijven in de bouw, onroerend goed, bezorgdiensten, detailhandel tot de schoonmaaksector. 

 

Bepaal of u in aanmerking komt voor een zakelijke lening 

Nu u weet dat een zakelijke lening een goede optie voor uw bedrijf zou kunnen zijn, is het zaak om te bekijken welke factoren bepalend zijn voor de soorten leningen waar u voor in aanmerking komt. Is uw bedrijf nog in de ideefase? Staat u op het punt uw start-up uit te breiden, of bestaat uw bedrijf al jaren? 

Activa spelen een rol wanneer u wilt weten of u een gewaarborgde lening kunt krijgen (gedekt door activa) of een ongedekte lening. De laatste is niet gebaseerd op activa, maar op andere criteria zoals financiële gezondheid en omzet.  

Wat dat betreft bieden sommige mkb-leningen extra flexibiliteit; ze laten factoren als de levensduur van uw bedrijf, omzet en kredietscores zwaar meewegen. Zo kunt u makkelijker een zekerheidsstelling krijgen, of misschien komt u zelfs wel in aanmerking voor een ongedekte lening. 

 

Traditionele zakelijke bankleningen 

Veel mkb's gaan rechtstreeks naar de bank als ze een lening nodig hebben. Maar vanwege het strengere leenbeleid is het tegenwoordig niet meer zo eenvoudig een lening te krijgen van een traditionele bank. Een bank is een betrouwbare financieringsbron, maar een leningaanvraag kan een vervelend proces zijn met grote stapels formulieren, verschillende gesprekken en meerdere persoonlijke bezoeken. 

Veel bedrijfsadviseurs zeggen dat het verstandig is een goede relatie met de bank te onderhouden voor financiële oplossingen in de toekomst en om het afsluiten van een zakelijke lening makkelijker te maken. Er zijn veel factoren die bepalen of u in aanmerking komt voor een lening, waaronder uw kredietverleden, de levensduur van uw bedrijf, uw verleden bij de bank zelf en andere indicatoren van uw financiële gezondheid. 

 

Financiering en subsidies voor kleine bedrijven 

Zoals gezegd, worden kleine en middelgrote bedrijven over de hele wereld beschouwd als een belangrijk deel van de economie. Daarom zijn veel instanties bereid om mkb's te helpen de benodigde financiering te verkrijgen.  

Veel van die financiële ondersteuning bestaat uit subsidies of andere financieringsprogramma's. Die financieringsmogelijkheden worden verstrekt door lokale of regionale overheidsinstellingen of andere instanties die zijn opgericht om mkb's te ondersteunen. Als u ervoor in aanmerking komt kan dit een goede manier zijn om uw bedrijf op weg te helpen, om onderzoek uit te voeren of een innovatie-project te starten.  

Maar dit soort subsidies gaan, net als bankleningen, gepaard met strenge criteria en stapels formulieren. Bovendien zijn deze financieringsmogelijkheden niet altijd beschikbaar voor ieder bedrijfstype. De programma's zijn vaak gericht op een specifieke sector of bedrijfstak, zoals bijvoorbeeld landbouw, techniek of milieu. 

 

Vergelijk verschillende leenmogelijkheden 

Misschien heeft u niet de juiste informatie of genoeg tijd om een lening af te sluiten bij een traditionele bank en wellicht komt u niet in aanmerking voor een overheidssubsidie voor kleine bedrijven. Gelukkig zijn er nog andere opties, van een traditionele lening of een voorschot, tot een kredietlijn.  

Zowel banken als gespecialiseerde zakelijke geldgevers bieden verschillende soorten zakelijke leningen met terugbetalingsperiodes van maanden tot jaren, afhankelijk van de dienstverlener en van uw financiële behoeftes. Veel zakelijke leningen vereisen een bepaalde zekerheidsstelling, maar er zijn verschillende manieren om dat te regelen. Een lening kan bijvoorbeeld worden gedekt door de activa van het bedrijf of worden gebaseerd op de verwachte kasstroom.  

Een andere manier van lenen is factuur financiering. Bij deze optie worden nog niet betaalde facturen (van uw klanten bijvoorbeeld) meegenomen in het gehele financiële plaatje. Het nadeel van factuur financiering is dat als de uitstaande factuur wordt betaald, de leningverstrekker vaak een percentage van dat bedrag vordert, bovenop de andere kosten voor zijn dienstverlening. 

Weer een andere oplossing is de 'snel geld' optie. Een kasvoorschot voor ondernemers is niet echt een lening, maar een financieringsmogelijkheid voor bedrijven met slechte kredietscores, die ervoor in aanmerking komen op basis van hun toekomstige creditcard-verkopen. Hoewel dit soort voorschotten het makkelijkst te verkrijgen zijn, is het belangrijk om de voorwaarden goed te bestuderen, zodat u weet hoeveel u voor de dienst betaalt.  

Andere manieren om snel aan geld te komen, zijn een microlening of een flitskrediet. Voor al deze verschillende leenmogelijkheden geldt dat het altijd verstandig is een lening te kiezen die op zakelijke financiering gericht is, in plaats van op de particuliere kredietverlening. 

 

Online zakelijke leningen 

Tegenwoordig is er ook een groot aantal online kredietverleners te vinden. Zij bieden een gestroomlijnde aanvraagprocedure en snellere transacties in plaats van stapels formulieren die met de hand moeten worden ingevuld.  

Doe, net als bij iedere andere belangrijke financiële beslissing, van tevoren goed onderzoek en lees de kleine lettertjes, zodat u weet wat de beste optie is voor uw bedrijf. Een gerenommeerde, online zakelijke kredietverlener kan u een hoop werk besparen en een lening bieden die precies op de behoeften van uw bedrijf is afgestemd.  

 

Rentetarieven van zakelijke leningen 

Er is geen enkel soort lening zonder rente, want zoals u weet: het geld groeit niet aan de bomen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een vast rentetarief, dat altijd gelijk blijft, of een variabel rentetarief, dat op basis van verschillende factoren kan veranderen. 

Als u een zakelijke lening met een hoog rentetarief heeft afgesloten, dan is het belangrijk dat u daar rekening mee houdt in uw planning en dat u het geld binnen de afgesproken termijn terugbetaalt. Anders krijgt u misschien te maken met extra kosten en dan betaalt u uiteindelijk meer dan u had gehoopt. Een goede planning zorgt ervoor dat u niet meer betaalt dan u wilt. 

Bij sommige leningen worden ook andere extra kosten in rekening gebracht, zoals overboekingskosten of administratiekosten. Dit is iets om goed te bekijken als u een lening kiest. Maar vergeet vooral niet dat er extra kosten in rekening zullen worden gebracht als u te laat betaalt, wat later voor problemen kan zorgen.  

Waar wacht u nog op? Ontvang snel het geld dat u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien. Neem contact op met een betrouwbare financiële adviseur en hoor hoe u het meeste uit een zakelijke lening op maat kunt halen voor uw bedrijf.